Fotografia kulinarna – jak zrobić dobre zdjęcie?
Fotografia kulinarna to dziedzina tak zwanej fotografii lifestyl’owej skupiającej się na fotografowaniu elementów codziennego życia. Zdjęcia żywności to obecnie bardzo modny temat zdjęć, do czego z pewnością przyczyniła się popularność telewizyjnych programów kulinarnych i samodzielnego przygotowywania potraw. O tym, jak zrobić dobre zdjęcie jedzenia przeczytacie poniżej.
Unikaj doświetlania
Naturalne oświetlenie jest jedną z zasad tego rodzaju fotografii. Jedzenie nie wygląda korzystnie w sztucznym świetle. Nawet naturalne oświetlenie nie może być zbyt intensywne, gdyż nadmiernie rozjaśni przedmiot zdjęcia.
Zwiększ kontrast
Zwiększenie kontrastu między fotografowanym daniem a tłem pozwoli na lepsze jego wyeksponowanie. Czynność ta to element cyfrowej obróbki zdjęcia i wymaga użycia odpowiedniego programu komputerowego. Na szczęście wiele z nich jest bardzo dobrych i bezpłatnych.
Wykorzystaj lusterko do płynnych części dania
Nic tak dobrze nie wybłyszczy płynnych elementów potrawy, jak lustro. W nim najlepiej odbijają się aksamitnie płynne czekolady, zawiesiste sosy czy płynny miód. Powinno ono być używane wszędzie tam, gdzie chcemy wyeksponować ten składnik dania.
Aranżacja
Nawet najlepsze ujęcie nie będzie apetyczne, jeśli na stole będzie bałagan. Dlatego planując zdjęcie należy uwzględnić odpowiednią aranżację, wykorzystać piękne detale zastawy stołowej lub inne elementy łączące się tematycznie ze zdjęciem.